För femtio år sedan startades en förening i Deje som skulle vara aktiv vintertid. Det var grabbarna Roger Nilsson, Per Nordberg och Per Jansson som ville ha en bollsport att utöva i den nya sporthallen. Föreningen fick namnet HK Brukspôjkera.
– Vi vill spela basket, sa Roger och Per.
– Ingen kôrgbôll. Vi ska spela handbôll, sa den andre Per.
Och så blev det. Så blev HK Brukspôjkera till hösten 1972.
Då, när det begav sig, hade hockeyn i Deje lagt ner verksamheten och den nya sporthallen var klar. Den stod liksom där och bara väntade på att någon skulle använda den. Varken Roger, Per eller Per hade någon kunskap om handboll men det hindrade dem inte. Den första tiden lär klubbens kassa ha haft sin plats i någons plånbok och administrationen fanns i en plastkasse. Den av de båda Per som bestämde att klubben skulle syssla med handboll hette Jansson i efternamn. Det var även han som kom på vad klubben skulle heta. Den nya sporthallen hade byggts där det en gång i tiden hade funnits bostäder för brukets arbetare, det var detta som gav honom idén att döpa klubben till HK Brukspôjkera. De båda första bokstäverna, HK, står givetvis för handbollsklubben. Namnet skulle kunna antyda att det enbart är killar som spelar handboll i den här klubben. Men så är det inte. Från 1979-1980 finns det även ett damlag, som redan från starten hamnade i division III. När klubben fyllde tio år klev både dam- och herrlaget upp ytterligare en division. Det här är bara en bråkdel av det som finns att säga om HK Brukspôjkera.
Nu har åren gått och det är dags för 50-årsjubileum. Att det finns mycket mer att berätta om den här klubben står helt klart. Det finns till och med så mycket att det numera är en bok på gång, en jubileumsbok. Det är en känd Dejeprofil, Staffan Fridh, som har skrivit det mesta i boken som snart kommer ut. Han har inte bara ett enormt digitalt bildarkiv att ösa ur, han har även samlat på sig en hel del tidningsurklipp, foton och gamla programblad. Dessutom har han många egna minnen eftersom han har varit aktiv ideellt i flera olika roller i klubben. En som också haft en framträdande roll i HK Brukspôjkera genom åren är Kristina Magnusson. Hon har bland annat varit sekreterare och redaktör för medlemstidningen, verksamhetsberättelsen, HKB-bladet. Den tredje personen som är inblandad i bokproduktionen är Kristinas dotter Hanna Magnusson som är grafisk formgivare.
Som de föreningsnördar de är, Staffan Fridh och Kristina Magnusson, så satt de och spånade en sommarkväll 2018. Det handlade om att skapa en jubileumsskrift för HK Brukspôjkera.
– Ja, det handlar ju om klubben i våra hjärtan. 2022 skulle klubben fylla 50 år och varför inte samla texter och bilder inom en hård pärm och visa upp vad som hänt i verksamheten från starten och fram till idag, tänkte vi. Förslaget plockades med till styrelsen som var positiva och sade ja till projektet. Idén bollades tillbaka till oss att sammanställa en jubileumsbok som skulle vara klar lagom till 50-årsjubileumet 2022. Hösten 2019 rullade vi i gång med vårt projekt och det första jobbet blev att samla in allt material som behövdes för att kunna nå målet våren 2022, säger Kristina.
Insamlingens resultat blev cirka 1 700 bilder, samtliga HKB-blad från 1974 och framåt, programblad, urklippspärmar, styrelseprotokoll och en hel del så kallad memorabilia som t-shirts, overaller och dekaler.
– Bilderna hade vi de flesta själva på cd-skivor, fotoalbum och USB-stickor. Staffan hade tidigare gjort ett gigantiskt arbete med att skanna in alla lagbilder som tidigare suttit uppe på väggarna i de tidigare klubblokalerna. Nu gällde det att få namn till alla bilder och där har vi haft flera som hjälpt till. Vi har även haft hjälp av Per Larsson, journalisträv och HKB:are sedan begynnelsen som stöttat oss och kommit med goda råd. Larssons goda kontakter med fotograferna på Värmlands Folkblad har gjort att vi fått tillgång till fina matchbilder, säger Kristina.
Staffan Fridh har varit med och producerat en bok tidigare, ”Ullerud vår plats i universum”, en bok som enligt Kristina blev en storsäljare 1999. Själv har hon inte gjort den här typen av arbete tidigare.
– Det här är första gången som Hanna och jag ger oss i kast med ett sådant här projekt, säger hon.
Klubben gick ut med en efterlysning på Facebook. De ville se om det fanns intresse för att köpa en bok om HK Brukspôjkera och det finns det.
– Det verkar finnas ett stort intresse för boken. Det är många som varit engagerade och aktiva i föreningen under alla år. Vi har försökt få med så mycket som möjligt från alla årtionden i boken så att bredden skall finnas där. Med alla bilder skulle vi säkert kunna fylla en bok till. Men man får ju begränsa sig, säger Kristina.
Nu är planen att trycka upp 400 böcker och den kommer att säljas via föreningen. Men det finns även några lokala verksamheter som visat intresse för att ha den till försäljning. Bland annat Gamla Kraftstationen och ICA Nära i Deje.
– Vi tar inga förbeställningar. Inlägget på Facebook var mest för att se hur stort intresse för boken som fanns. I dagsläget finns inget utgivningsdatum satt. Det är en hel del korrekturarbete samt finputsning kvar. Tanken är att den ska komma ut under våren i alla fall, säger Kristina avslutningsvis.
4
Bli först med att kommentera