Lördagen den 12 mars kan kallas historisk. Då spelade Forshagas damhockeylag sin allra första match på hemmaplan, i ishallen på Ängevi. Det var Partille HKs damlag som kom på besök och de båda lagen bjöd på en spännande match som slutade med seger för hemmalaget. Det blev även klirr i kassan för Barncancerfonden som fick alla intäkter.
Denna soliga vårdag var det många som tog sig till Ängevi för att bevittna denna historiska match. Forshaga IFs damlag har funnits några år nu, men det här var deras första hemmamatch. Damlag i hockeyvärlden är ingen självklarhet. Det här är en mansdominerad värld. Men när det anordnades en föräldramatch 2014 så var det några av mammorna som fick blodad tand. De tre mammorna heter Ann Karlsson, Linn Malmén och Anna Ejendal. I början fick de kämpa för att få tillgång till isen för att träna och då blev det även svårt att värva fler spelare. Projektet lades inte på is bokstavligt, men i praktiken blev det så. Sedan tog det ytterligare några år. Men sedan hände det plötsligt något. Damerna fick ett genombrott med två duktiga, meriterade tränare och ett löfte från föreningen om en istid i veckan.
‒ När det blev klart kunde vi satsa på att nå ut och gensvaret var överväldigande. Många tjejer och kvinnor vill spela hockey visar det sig, säger Ann Karlsson.
Många var helt nya på skridskorna och andra hade både åkt och spelat hockey förut. Det blev en härlig mix av både unga och lite äldre som körde igång damhockeyn i Forshaga IF. Någon direkt seriespel fanns inte när laget startades.
‒ Det viktigaste är dock att ha kul när vi träffas och tränar och att vi lär oss spela hockey, fortsätter Ann.
Det är ett faktum att damhockeyspelare har andra förutsättningar än herrhockeyspelare generellt sett. Skillnaderna märks tydligast i de högre serierna. Där tvingas damspelare ha heltidsjobb eller heltidsstudier samtidigt som de satsar för fullt ut på sitt hockeyspelande. Killarna, däremot, får betalt för att spela hockey och behöver inte jobba eller plugga för att få ihop ekonomin. Det ställs minst lika höga krav på damerna som på herrarna. Skillnaden är att herrspelare kan leva på hockeyn medan damspelare måste plugga och jobba på sidan om. I grund och botten är det en jämställdhetsfråga. Men samtidigt sker det en positiv utveckling vad gäller damfotbollen. Kanske kommer vi se en liknande utveckling inom damhockeyn
I Forshaga finns numera både ett A-lag dam och en tjej-grupp som tränar skridskor och hockey tillsammans. Klubben har ett samarbete med Färjestad, Nor i Grums och Kil där målet är att öka intresset för att spela hockey bland tjejer. Det handlar även om att skapa en ”tjejmiljö” för tjejerna att träna i.
‒ Är du medlem i någon av föreningarna och deltar i aktiviteterna där kan du även vara med i grannföreningarnas träningar. Nytt för 2021/2022 är att ett Tjejlag kommer startas och där kan man vara med och spela matcher. Ålder på laget är ca 2008-2011 men dessa gränser är inte absoluta. Till FIF Tjej välkomnar vi alla åldrar.
Så står det att läsa på Forshaga IFs ishockeyhemsida under fliken FIF-tjej.
I samband med matchen på Ängevi samlades pengar in till Barncancerfonden.
‒ Det känns extra viktigt, eftersom en spelare i laget har ett barn som själv är drabbat. Insamlingen pågår under hela veckan på sociala medier. Under matchen kan man swisha frivillig entré och köpa lotter i vårt lotteri, skriver damlaget på sin hemsida.
Vid en kontroll, söndag kväll den 13 mars, på insamlingens sida på Barncancerfondens hemsida visar det sig att den insamlade summan så här långt är hela 45 300 kronor. Målet för insamlingen var satt till fem tusen kronor och det har man lyckats med flera gånger om. Insamlingen fick mycket uppmärksamhet veckan innan matchen i flera värmländska medier och den delades även flitigt på Facebook, vilket gav resultat. Det finns många hälsningar från givare på insamlingens hemsida.
‒ Kämpa Joel! Tack för god match och härlig stämning, vi kör repris snart igen! Så skrev Partilles damer som hälsning i samband med att även de gav ett bidrag till insamlingen.
Hallå där Anna Ejendal!
‒ Detta var vår fjärde match. Tidigare har vi mött Eskilstuna, Nyköping och förra helgen Arvika borta.
Nu fick vi äntligen till en hemmamatch och självklart kändes det lite extra. Det var både pirrigt och spralligt innan matchstart med så många nära och kära på läktaren.
En fantastisk publik!
Så var det ju den första damhockeymatch som spelats i Forshaga IF, en ”historisk match”. Vi fick ett otroligt bra motstånd, som vi till slut lyckades vinna över.
Att det var på hemmaplan var ju extra roligt och det var en häftig känsla.
Hela laget var euforiska, inte bara över vinsten, utan över hela dagen med allt runt om.
Samtidigt hade denna match också ett viktigt ändamål, kampen mot barncancer.
Nästa utmaning blir helgen efter påsk, då ska vi till Nyköping på en tvådagars cup och möta flera lag. Det blir vår första cup.
Det är mycket skratt och roligheter på våra träningar, vi har två fantastiska tränare Frasse och Claes. Vi får se när nästa hemmamatch dyker upp.
Ja det ser vi fram emot. Då kommer forshagadejenytt.se att vara med igen.
Hallå där Partille-damer!
Ni kom till Forshaga för att spela match mot Forshaga Ifs damlag den 12 mars 2022 och blev därmed det allra första damlaget som spelade mot hemmalaget på hemmaplan. En unik match helt enkelt! Nu vann ju hemmalaget men det blev en bra match!
Några frågor till er som besvarades av Angelina Olsson, vice ordförande i Partille Hockey.
1. När och hur det kom sig att ni startade och vem som var initiativtagare?
– Vi startade 2018. Säsongen innan hade jag och Helena fått nys om att Kållered hade ett lag för kvinnor som även tog emot nybörjare. Vi hakade på och tränade med dom halva återstoden av säsongen. Detta spred sig till styrelsen i Partille HK, föreningen där vi bor, som erbjöd oss löpande istid om vi kunde dra ihop ett eget lag här. Så det gjorde vi. Först genom att tjata på alla våra egna kompisar och grannar och mammorna i föreningen. Men väl igång har nyrekrytering skött sig själv. Nu är vi över 35 spelare.
2. Hur ofta spelar/tränar ni och hur går det för er?
– 1-2 gånger i veckan. Det går strålande! 2019 fick vi Robban som tränare som kräver fokus och att vi ger 100% varje träning. Alla utvecklas stadigt oavsett ingångsnivå.
3. Planer inför framtiden?
Nästa säsong hoppas vi på fler matcher, gärna någon cup!
Tack för en spännande match och tack för att du tog dig tid att svara på frågorna, Angelina!