I år är det tio år sedan Forshaga kommuns egen konstrunda, Lustenrundan, gick av stapeln för första gången. Det var också den sommar då verksamheten i Gamla Kraftstationen började ta form. Under de tio år som gått sedan dess har ”Kraftis” växt till sig, på alla sätt. Eldsjälarna som arbetar och har arbetat med Gamla Kraftstationen har prisats och många, många är kändisarna från kultureliten som både ställt ut konst och haft spelningar här vid älvstranden i Dejefors. Men årets säsong kan bli den sista om inte ett nytt hyresavtal mellan Forshaga kommun och Fortum går att få till .
Hösten 2011 sattes en teaterföreställning upp i den gamla kraftstationens lokaler. Det var Ulleruds Teateraktörer som var arrangörerna bakom denna. Entrén var på samma ställe som den är idag. Men några meter innanför porten fanns en publikläktare. Idag är läktaren borta och den yta som den stod på är idag i stället en del av konsthallen.
För några år sedan upptäcktes ett rum som varit dolt bakom väggen som vetter ut mot det nya kraftverket. Det rummet har idag blivit ytterligare en utställningsyta men när teaterpjäsen spelades i lokalen 2011 fanns det en scen utanför. Scenen stod kvar när den första Lustenrundan gick av stapeln 2012. Då hade de utställande konstnärerna och hantverkarna skapat en speciell scen där. Det stod en säng där besökare kunde lägga sig och titta upp i taket. På en vit yta i taket, ovanför sängen, gick ett bildspel med foton och bilder. Alla med ett underifrånperspektiv. Bilderna ackompanjerades med lugn och avslappnande musik och det blev en populär attraktion. Det var många av besökarna som tog sig en liten paus här den gången.
Under åren som gått har den ideella föreningen Ulleruds Teateraktörer utvecklat konst- och kulturutbudet i Gamla Kraftstationen. Här finns idag inte bara kultur i form av musik, konst och hantverk, här finns även matkultur som dessutom har en hållbar ekologisk lokal inriktning. Något som har uppmärksammats i White Guide som är en rikstäckande svensk restaurangguide. Syftet med guiden är att publicera recensioner hämtade från olika restauranger, kaféer och barer runt om i Sverige.
”I en kittlande men ganska omöjlig miljö, ett f d kraftverk, fikar och äter man gott i Deje. Blandningen av gamla turbiner och ny konst är rent svindlande. Köket med hög ambitionsnivå när det gäller ekologiskt, lokalt och hållbart samarbetar med bl a Höje vedugnsbageri. En nybredd macka, bakad på kulturspannmål, toppas med lokal ost och de grönaste grönsaker. Den kan avnjutas i soffgruppen som står granne med turbinen. Gå en runda i konstutställningen, ta med kaffet till det inre rummet med spännande saker som hänger ner från taket och avrunda med Lustentårtan – en kraftfull chokladtårta med ett lager tryffel, ett lager gelé dekorerad med svarta vinbär och hallon och en klick grädde som fulländar det hela.”
Citatet om Gamla Kraftstationen är hämtat från White Guide där det publicerades i oktober 2019.
Visit Värmland är en organisation som arbetar för att utveckla besöksnäringen i Värmland. Förra året gav de Gamla Kraftstationen Värmlands turistpris 2021. Mia Landin som är vd för Visit Värmland säger att Gamla Kraftstationen betyder jättemycket för turismen och kulturen i Värmland.
— Det kan jag inte nog understryka. De har också en jättestor strategisk del i våra satsningar framöver. Gamla kraftstationen och det arbete som görs där är oerhört viktigt för attraktionskraften och besöksnäringen i Värmland, säger hon.
Under hösten blev det ovanligt mycket vatten i Klarälven. Höstfloden gjorde att Fortum tvingades öppna dammluckor i Dejeforsen som inte varit öppna på trettio år. Men den åtgärden tvingade samtidigt verksamheten i Gamla Kraftstationen att evakuera all konst eftersom det var osäkert hur det skulle gå, hur vattnet skulle påverka.
‒ I samband med höstens höga flöden stod det klart att det finns ett behov av att vidta säkerhetsåtgärder i anslutning till den gamla kraftverksbyggnaden som Fortum idag hyr ut till Forshaga kommun, vilka i sin tur upplåter lokalen till kulturverksamhet. Det innebär att nuvarande avtal med kommunen har sagts upp och kommer att omförhandlas. I anslutning till den gamla kraftstationen går en vattenväg som utgör en del av avbördningskapaciteten vid Dejefors kraftverk, något som i sin tur kan påverka att den gamla kraftstationen behöver utrymmas som en säkerhetsåtgärd. Då nuvarande avtal dessutom inte är anpassat för den verksamhet som kommunen i sin tur hyrt ut den gamla kraftstationen till, har Fortum sagt upp avtalet med avsikten att få till stånd ett nytt avtal inom uppsägningstiden.
Så skrev Fortum i det pressmeddelande som skickades ut strax efter mötet som de hade med Forshaga kommun i samband med uppsägningen av avtalet..
Enligt rykten är inställningen hos både kommunen och hos Fortum att de vill skriva ett nytt hyresavtal. De är överens om att det är viktigt att Gamla Kraftstationen får finnas kvar och fortsätta sin verksamhet. Det gör att Linn Sönstebö Mossberg, som är konstnärlig ledare och eldsjäl i Gamla Kraftstationen, är försiktigt optimistisk när det gäller framtiden.
Läs mer om Gamla Kraftstationen och om årets säsong på deras hemsida HÄR!
Fler bilder från Gamla Kraftstationen
Caroline af Ugglas ställde ut sina tavlor och det blev även en konsert
Bilder från säsongspremiären 2018