Flora Gladhs bok som teater i Deje

Eva Thorstensson, boken Inte glömma inte minnas och Sandra Backman. Bildcollage: Cicci Wik
Eva Thorstensson, boken Inte glömma inte minnas och Sandra Backman. Bildcollage: Cicci Wik

Fredagen den 2 juni klockan sju är det dags för en föreställning som bygger på boken ”Inte glömma inte minnas”. Boken bygger på överlevaren Flora Gladhs berättelser och det är författaren Eva Thorstensson som skrivit den. Nu har boken tagit ett steg till och blivit teater.

Flora Gladh föddes i Ungern och överlevde nazisterna i Auschwitz innan hon kom till Värmland och hamnade i Mölnbacka. Där bodde hon kvar, gifte sig och fick barn. Men de hemska minnena bar hon med sig i femtio år. Inte ens hennes egna barn visste vad hon hade gått igenom. Men när hon började berätta ville hon att alla skulle få veta. Hon reste tillbaka till Auschwitz ett antal gånger och på plats berättade hon om sina upplevelser för grupper.

Författaren Eva Thorstensson fick då frågan om hon ville skriva ner Floras historia och hon tackade ja.

”Det finns de som säger
att detta aldrig har hänt”

Boken ”Inte glömma, inte minnas” blev ett av de dokument som lever kvar. Floras röst går genom berättelsen, precis som Flora ville.

Demokratiprojektet.
Sandra Backman växte upp i Säffle, men bor numera i Stockholm där hon arbetar som regissör och skådespelare. Nu har hon tillsammans med två andra kvinnor startat ett demokratiprojekt som ska öka medvetenheten kring vardagsrasism.

Teaterföreställningen ingår i ett demokratiprojekt som i första hand vänder sig till skolelever i årskurs åtta. Men ett antal offentliga föreställningar kommer även att äga rum, föreställningen i biosalongen i Deje Kulturhus den 2 juni klockan 19 är en av dem.

Det finns även ett studiematerial baserat på föreställningen. Detta är tänkt att fungera som stöd för den som vill leda samtal om rasism, demokrati och alla människors lika värde. Materialet ska användas både inom skolans undervisning, i föreningslivet och på arbetsplatser. Föreställningen ska även filmdokumenteras för att senare kunna användas som diskussionsunderlag i framtida folkbildningsverksamhet.

Produktion av föreställningen och utformningen av studiematerial/film har skett under våren 2023. Under hösten ska Demokratiprojektet att turnera och besöka flertalet kommuner Värmland.

– Folkbildningen fyller en viktig funktion både som demokrati- och kunskapsfrämjare och konsten erbjuder oss möjlighet att beröra människor på djupet. Vi initiativtagare tror på det fysiska mötet som uppstår med teatern som konstform och för oss har det varit centralt att nå ut till en inte redan invigd målgrupp.

Så skriver projektets företrädare i ett pressmeddelande och de fortsätter;

– Antisemitism, rasism och hatbrott är stora samhällsproblem och på många orter kan vi idag se en växande normalisering av främlingsfientlighet. Projektets syfte är att få syn på hur rasism tar sig uttryck i vårt samhälle idag, bredda kunskapen om vardagsrasism och ge fler modet att våga stå upp för varandra.

 

Initiativtagare till projektet är:
Pia Torstensson, projektledare
Eva Thorstensson, författare
Sandra Backman, skådespelare/regissör

 

Flora Gladh stöd.

 

Biljetter till föreställningen köper du här >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se