40-plus-mammor vanligare än tonårsmammor

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash

I nästan hälften av alla Sveriges kommuner föddes inte ett enda barn av en tonårig mamma under förra året. Samtidigt blir 40-plus-mammorna allt fler. I Forshaga är det nu betydligt vanligare att få barn efter 40-strecket än som tonåring.

I 137 av 290 kommuner registrerades inga tonårsmammor alls under 2023. Totalt i hela landet föddes 358 barn av en tonåring. Det är rekordfå.

Samtidigt har antalet nyblivna mammor som fyllt 40 år ökat. Om vi tittar på den senaste femårsperioden är det numera 13 gånger mer sannolikt att ett barn föds av en mamma som fyllt 40 än en som ännu inte fyllt 20. I Forshaga är siffran lägre. Det är ungefär åtta gånger mer sannolikt att ett barn föds av en mamma som passerat 40-strecket.

Under de senaste fem åren har det fötts totalt tre barn av tonårsmammor i Forshaga. Det motsvarar 0,6 procent av alla nyfödda i kommunen under samma tid. Motsvarande siffra för mammor som passerat 40-strecket är 25 barn, det vill säga 4,6 procent.

För 50 år sedan var det betydligt vanligare att föda barn som tonåring än som 40-plussare. Under perioden 1968–1972 föddes 55 barn av tonårsmödrar i Forshaga. För mammor som fyllt 40 år var samma siffra nio barn. Jämfört med dagens siffror innebär det en minskning på 95 procent för tonårsmödrarna och en ökning på 278 procent för 40-plus-mammorna.

Få tonåriga mammor i hela länet

Även i övriga Värmlands län blir 40-plusmammorna allt vanligare. Under den senaste femårsperioden föddes 592 barn av en lite äldre mamma. Tonåringar födde 63 barn under samma period. 40-plus-mammorna står nu för 4,6 procent av alla födslar i länet, och tonårsmammorna för 0,5 procent. Störst andel 40-plusmammor i hela länet, räknat på de senaste fem åren, hittas i Kristinehamns kommun, där 5,8 procent av alla nyblivna mammor har fyllt 40 år.

Minst andel i länet, där alltså färre 40-plussare föder barn, finns i Årjängs kommun, där bara 2,3 procent av alla nyblivna mammor fyllt 40 år.

De tonåriga mammorna lever en tynande tillvaro nästan överallt, men flest i länet – sett i förhållande till det totala antalet födslar, är de i alla fall i Filipstad, där 1,8 procent av alla barn föddes av tonåriga mammor.

I åtta av länets kommuner registrerades inga tonårsmammor alls under 2023.

Här är mammorna äldst

Störst andel äldre mammor i hela riket hittas i Danderyd. Här är 14 procent av alla nyblivna mammor över 40 år. Andelen tonåriga mammor är störst i Ödeshög. Procentandelen ligger på 2,8.

Föräldrars ålder i Sverige

• Medelåldern för nyblivna föräldrar har ökat med omkring två år de senaste 20 åren. Förra året låg rikssiffran på 30 år för mammor och 32 år för pappor. I Forshaga är medelåldern för nyblivna mammor 29 år, och för pappor 32 år.

• Trenden med att allt fler kvinnor skjuter upp barnafödandet har pågått sedan 60-talet, då det moderna p-pillret lanserades.

• 2022 var första året som det var vanligare att få barn efter 45 än som tonåring i Sverige. Källa: SCB

Källa och metod

Statistiken är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB) och omfattar samtliga levande födda barn i Sverige. Ålder räknas i hela år och avser moderns ålder vid årets slut.

 

Elin Thornberg, Newsworthy


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se