Avskjutningsmål nås inte

Foto: Hans Ollonen
Foto: Hans Ollonen

Det fälls allt färre älgar under jakten. Inte i något av älgförvaltningsområdena i Forshaga nåddes de uppsatta avskjutningsmålen under fjolårets jakt.

Älgstammen har minskat under de senaste fyra åren i Värmlands län. I alla fall skjuts betydligt färre älgar. Säsongen 2020/2021 fälldes 4 742 älgar i länet, i fjol bara 3 310 – en minskning med 30 procent. I riket som helhet har antalet fällda älgar minskat från omkring 82 800 jaktsäsongen 2020/2021 till omkring 50 000 i fjol. Älgstammen har minskat kontinuerligt under de senaste tio åren och älgen kan bli aktuell för rödlistning.

I älgjaktssammanhang är landet uppdelat i älgförvaltningsområden, som i princip ska motsvara en egen älgstam. Forshaga kommun omfattas av två älgförvaltningsområden: Klarälven-Fryken ÄFO och Örtens ÄFO.

I båda områden har antalet fällda älgar blivit färre under de senaste åren: i Klarälven-Fryken ÄFO sköts 440 älgar jaktåret 2020/2021 jämfört med 311 älgar i fjol – en minskning på 29 procent – medan antalet sjönk från 259 till 242 (−7 procent) i Örtens ÄFO under samma period. Den största procentuella minskningen bland älgförvaltningsområdena som sorterar under länsstyrelsen i Värmlands län noterades i Bergslagskanalens ÄFO, som omfattar Storfors, Filipstads, Kristinehamns och Karlstads kommuner, där 207 älgar sköts i fjol. Det är en minskning med 45 procent jämfört med 2020/2021.

Älgtätast i Klarälven-Fryken ÄFO

Det älgförvaltningsområde i Forshaga där flest älgar per hektar fälldes förra året var Klarälven-Fryken ÄFO, som även täcker områden i Sunne, Hagfors, Munkfors och Kils kommuner. Där sköts 311 älgar vilket motsvarar 2,5 älgar per 1 000 hektar. Älgtätast i älgförvaltningsområdena som sorterar under länsstyrelsen i Värmland är Finnskogens ÄFO, som täcker områden i Torsby och Hagfors kommuner. Där sköts 2,6 älgar per 1 000 hektar i fjol.

Inte i något av de båda älgförvaltningsområdena i kommunen nådde den faktiska avskjutningen upp till den beslutade nivån i fjol. Den beslutade avskjutningen för kommande säsong har medan den ökats i Klarälven-Fryken ÄFO och Örtens ÄFO. I Värmlands län som helhet nåddes inte de beslutade avskjutningsmålen förra året. Trots det är kommande säsongs beslutade avskjutningsmål högre än fjolårets – totalt 4 379 älgar jämfört med 4 178 älgar 2023/2024.

Älgjaktstider

I Finnskogens ÄFO inleddes älgjakten redan i september, men i övriga åtta älgförvaltningsområden som ligger under länsstyrelsen i Värmlands län startar jakten den 8 oktober.

I de två områden som omfattar Forshaga kommun inleds jakten i oktober.


Källa och metod

All data kommer från länsstyrelsernas statistikportal Älgdata. I den statistiken finns de älgar som registrerade under den ordinarie älgjakten. Älgar fällda eller dödade på annat vis, t.ex. trafikolyckor eller inom ramen för skyddsjakt, finns inte med. Vi utgår från nuvarande indelning av älgförvaltningsområden.

 

Martin Olsson, Datajournalist
Newsworthy


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se