
Sabina bor i Forshaga och hon har en pärlsida på Facebook. Där lägger hon upp foton och filmklipp när hon pysslar med sina pärlor i olika färger. Det går att göra mycket med pärlor och pärlplatta.
På en pärlplatta kan man till exempel sätta pärlor i olika färger enligt ett mönster, så att det blir som en mosaik. Man kan göra mönstret i olika former cirklar, fyrkanter eller trianglar, små eller så stora som pärlplattan tillåter.
Det går att skapa många olika mönster och bilder. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. För den som vill veta mer och få tips är det bara att Googla.
– Jag ska ha vernissage med pärlskyltarna och tavlorna den 31 augusti till den 14 september. Det är öppet till klockan 17 hela veckan efter premiären. Platsen är här, i gruppbostaden, på Bruksvägen 15, berättar Sabina.
Länk till Sabinas pärlsida på Facebook hittar du HÄR
När mönstret är klart kan pärlorna antingen bara tas bort igen så att piggplattan kan återanvändas, eller så kan man spara sitt verk. Då lägger man ett smörpapper ovanpå pärlorna som man har satt på pärlplattan. Sedan stryker man försiktigt ovanpå smörpappret med ett varmt strykjärn. Värmen från strykjärnet gör då att pärlorna smälter ihop med varandra. Sedan är det bara att lyfta av dem från pärlplattan.

Tips på vad man kan göra med pärlor och en pärlplatta:
Kylskåpsmagneter
Roliga snurror
Pyssla nyckelringar
Pyssel med pärlplatta – Cupcakes
Pyssla söta halsband och armband
Pärla egna glasunderlägg
Pyssel med pärlplatta – söta ramar med blommor
Länk till bilder på ovanstående exempel
En länk till fler bilder på pärlade skapelser
Se filmklipp på hur man gör:
Öppna Youtubeklippet ovan i ett nytt fönster
Öppna Youtubeklippet i ett nytt fönster

FRÅN WIKIPEDIA
Pärlplattan uppfanns av Gunnar Knutsson (avliden 1993) i Vällingby i början av 1960-talet. Han experimenterade med att sätta rörpärlor på en träbit med spikar, innan han tog patent på en pärlplatta av plast. Pärlplattan var då i första hand tänkt som terapimaterial för åldringar. Därefter blev pärlplattan populär på förskolor, men fick tillfälligt dåligt rykte under 1980-talet, då det misstänktes att gifter frigjordes när plastpärlorna upphettades. Numera är plasten i pärlorna utbytt mot en giftfri sort. På senare tid har pärlplattor blivit vanligare även bland konsthantverkare och konstnärer, men även tv-spelsentusiaster som tillverkar så kallad pixelart av tv-spelsfigurer.