Kanalen kan komma att fyllas igen

Forshaga kanal ligger intill Fortums kraftstation vid fabriken i bruksområdet. Fortum vill bygga stora fisktankar där nedre delen av kanalen är nu och därför vill de fylla igen den delen. Slussarna har stått oanvända under många år och slussportarna är i dåligt skick. Varken kommunen eller Fortum vill renovera dem.

1854 bildades ett särskilt kanalbolag och 1855 började man bygga Forshaga kanal som sedan stod klar för användning 1858. Den är 350 meter lång med stensatta kanter och två slusskammare och tre slussportar. Nivåskillnaden är cirka 5 meter. Från början fraktades järn och stål här, sedan tog papper och pappersmassa över och från 1858 till 1991 flottades timmer förbi Forshagaforsens kraftverk genom slussarna. Idag ägs kanalen av Fortum men från början fanns det ett särskilt kanalbolag som hade hand om den.

En artikel i NWT tog nyligen upp Fortums planer på att fylla igen kanalen och det har lett till upprörda känslor. Flera insändare, “Rädda den gamla kanalen” , “Sätt stopp för Fortums arroganta planer” , “Nu monteras kulturen ner…” och en grupp som vill bevara kanalen har startats på Facebook. I ett svar skriver Fortums press-chef, Per-Oscar Hedman, att det skulle bli dyrt att renovera slussarna. Något som varken kommunen eller Fortum vill åta sig. Han lägger även till att den norra delen av kanalen kommer att bevaras.

Fortum bad kommunen att göra en ny detaljplan över området kring Forshaga kanal och det arbetet är redan igång. På kommunens hemsida finns ett dokument som heter “Detaljplan för Forshaga Kraftstation och fiskodling” I det dokumentet står på ett ställe följande;
“Det finns, enligt Riksantikvarieämbetets Fornsök, inga kända kulturlämningar inom planområdet.”
Just denna notering har en av medlemmarna i Facebookgruppen reagerat starkt på.
Lite längre ner i dokumentet står även; “Planområdet ingår i den större kulturmiljön ”Forshaga” så som den definierats i länsstyrelsen kulturmiljöprogram. Forshaga kanal från 1858 har uppmärksammats som kulturhistoriskt värdefull i kommunens kulturmiljövårdsprogram från 2000. Ett plangenomförande förutsätter att delar av kanalen fylls igen och tas i anspråk för bebyggelse.”

Alla kraftstationer blir ett hinder för fisk som vill ta sig förbi och därför måste kraftbolagen som ansvarar för kraftstationerna ta ansvar för detta. På många håll byggs så kallade laxtrappor som gör att fisken kan ta sig förbi turbinerna och fortsätta upp i en älv. Vid många kraftstationer finns även fiskodlingar, så kallade kompensationsodlingar där avel på lax- och öringsyngel sker.

Idag finns fiskavel i Fortums regi vid Forshagaforsen i liten skala. Fortum har även en större fiskodling i Gammelkroppa. Nu vill Fortum att det nya bygget i Forshaga, som innebär att kanalen får fyllas igen ska bli så stort att det kommer att kunna samla all fiskodling där.

Det finns en gammal översiktsplan från 2010 över området kring kanalen. Det finns ingen speciell precisering för områdets användning. Däremot finns laxens betydelse, framför allt ur turismsynpunkt.

Cicci Wik
redaktion@forshagadejenytt.se

Nedan, bilder från kanalområdet 15 december 2015.
Klicka till album här >>

//forshagadejenytt.cvea.net/#!album-146


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.