Hundägare har strikt ansvar

Som hundägare är du ansvarig för din hund i alla lägen. De flesta hundägare vet att det är viktigt att ha extra stor uppsikt över hunden i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Det är för att skogen är en barnkammare för vilda djur och fåglar under den här tiden. Det som gäller är att om du inte kan ha koll på din hund är du tvungen att ha den i koppel.

Det är extra viktigt att ha koll på sin hund under den period då fåglar och andra djur har ungar. Men även under övrig tid på året är det viktigt att se till att hundar inte följer efter vilda djur. Den kan vara lös men i så fall under uppsikt och det är viktigt att du kan kalla in den om det dyker upp en älg eller ett rådjur till exempel. Det är hundägarens ansvar. Om du inte kan kalla in hunden så är du tvungen att ha din hund i koppel året runt. Det enda undantaget är vid jakt, då kan du ha hunden lös utan att ha uppsikt över den.

Svenska Jägarförbundet bjöd in till en informationskväll som bland annat handlade om hundägares ansvar. Här pratar Maria Johansson som arbetar som miljöinspektör i Forshaga.
Svenska Jägarförbundet bjöd in till en informationskväll som bland annat handlade om hundägares ansvar. Här pratar Maria Johansson som arbetar som miljöinspektör i Forshaga.

Naturskyddsområden har speciella regler

Ingen av Sveriges 29 nationaparker ligger i Värmland men inom ett sådant område gäller i de allra flesta fall kopplingstvång för hundar. Ibland får man inte ens ha med sig hunden in i en nationalpark. Även i de flesta naturreservat gäller koppeltvång året runt men det kan vara olika regler för olika naturreservat. Det finns ungefär 4 000 naturreservat i Sverige, 172 av dem finns i Värmland och fem av dem i Forshaga kommun. Pannkakans naturreservat som är ett av de fem och det ligger nära Deje tätort, mellan sjön Lusten och Klarälven. I reglerna som gäller här står att hunden får följa med om den är kopplad. Det vill säga det råder kopplingstvång i reservatet. På Torsberget, ett naturreservat nära Mölnbacka nordost i Forshaga kommun, är jakt tillåten. Det innebär att hundar får vara lösa under jakt.

Det finns oftast en informationstavla vid varje naturreservat där det står vilka regler som gäller.
– I vissa naturreservat kan det vara förbjudet att röra sig under vissa tider på året. Det brukar stå i informationen vad som gäller, säger Maria Johansson miljö- och hälsoskyddsinspektör i Forshaga kommun.

Strikt ansvar för hunden

Som hundägare är du ansvarig för din hund i alla lägen, du kan till och med få stå till svars för skador som din hund orsakar när någon annan har hand om den. I det ansvaret ingår även att du ska känna till vilka lagar som gäller.

forshaga_hundagaransvar_3
Det finns flera naturreservat i vår kommun och ett av dem finns i Edeby.

Alla kommuner kan besluta om egna regler för hundar och det har Forshaga kommun gjort. Från 1 juli 2015 finns det ett antal lokala ordningsföreskrifter. Bland annat får inga hundar vistas på begravningsplatser och kyrkogårdar och de ska hållas kopplade på offentliga platser. Från den 15 maj till 15 september måste hundar vara kopplade på alla kommunala badplatser och de får inte lov att bada där under denna tidsperiod. För den som vill träna med lös hund i Forshaga tätort så är det tillåtet på två platser. Där får hunden lov att vara lös, utan koppel. Det är på Näset, området vid vändplatsen där Industrileden tar slut, efter Stora Ensos fabrik, och det är Hockeygatan vid Berghaget.

Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.