Färgade soppåsar

Regeringen har bestämt att minst 50 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger i Sverige ska sorteras och återvinnas senast 2018. Än så länge har inget hänt i Forshaga kommun, men det är på gång.

Idag körs hushållens sopor till Heden i Karlstad. I förbränningspannan som finns där omvandlas Forshagas hushållssopor till fjärrvärme som används i Karlstad. Nu har Forshaga, Grums, Kil och Hammarö kommuner tillsammans börjat undersöka olika lösningar på hur matavfallet ska kunna sorteras ut. Fredagen den 9 september åkte några politiker och tjänstemän från vardera kommunen på studiebesök till Eskilstuna. Färden gick till Lilla Nyby utanför Eskilstuna. Där finns en anläggning som sorterar olikfärgade soppåsar på optisk väg.

När politikerna och tjänstemännen från Värmland kom fram till Lilla Nyby blev det först kaffe och smörgås i ett konferensrum. Därefter tog ledningen för anläggningen till orda och det blev en genomgång av hur avfallshanteringen ser ut och fungerar i Eskilstuna.
– Precis som ni så var vår styrelse här i Eskilstuna ute på resor för att se hur olika system fungerar innan de bestämde sig för vilket system de ville satsa på, säger Mikael Johansson som arbetar på Energi och miljö i Eskilstuna kommun.

Hushållen i Eskilstuna och Strängnäs sorterar sina sopor i sex olikfärgade plastpåsar som allihop läggs i en och samma tunna. När sopbilarna kommer till Lilla Nyby tömmer de sin last i en stor ficka. Därifrån går sedan ett löpande band som tar med sig en rad av påsar genom olika stationer. I varje station sitter en läsare som är programmerad att se en viss färg. När just den färgen dyker upp slås  påsen av bandet.
– Vi har valt att lägga pappersförpackningar i gul påse, plastförpackningar i orange påse och metallförpackningar i grå påse och tidningar i blå påse. Matavfall i grön och övrigt, det vill säga brännbart i en vit påse, säger Stefan Holmertz som är vd för Optibag.
Företaget Optibag ingår i Stenakoncernen. Deras kunder är bland annat kommuner. Sortering i olikfärgade påsar finns på flera platser i landet och även i Finland, Norge och Frankrike.

forshaga_eskilstuna_5
I Eskilstuna och Strängnäs sorterar hushållen sina sopor i sex olika plastpåsar som sedan sorteras optiskt. Blå påsar för sig med tidningar och gröna för sig med matavfall till exempel.

Hushållen i Forshaga kommun kastar årligen cirka 2 700 ton sopor. Detta är enbart det avfall som kastas i soptunnor, inte det som lämnas in på återvinningscentralen. För att ta reda på vad det är i påsarna som vi slänger utförs då och då så kallade plockanalyser. 2014 gjordes en sådan i Forshaga.I den undersökningen visade det sig att 33 procent var matavfall. Tidningar och förpackningar var 38,8 procent övrigt och övrigt, brännbart var 20,8 procent. Mikael Johansson säger att det såg ungefär likadant ut i Eskilstuna i de plockanalyser som har gjorts där.
– Det betyder att två tredjedelar av allt hushållsavfall ska vi kunna ta bort rent teoretiskt. Det var för att en så stor del är förpackningar som vi valde att lägga till den sorteringen här i Eskilstuna. Vi har mätt och vägt och vi får inte in mer avfall nu än vi fick tidigare egentligen. Men nu sorterar vi ut över 50 procent som matavfall och förpackningar. Vi har halverat mängden hushållsavfall i det här systemet, säger han.
Med det menar han att bara det som inte kan återvinnas egentligen är avfall.

Plastpåsarna som Eskilstunas och Strängnäs hushåll sorterar i är gratis. Det finns ett avtal med Posten. När en av färgerna är slut är det bara att sätta en påse med den färgen i brevlådan så delar de ut en ny rulle dagen efter. Det gäller att organisera under diskbänken eller var man nu vill sortera sitt avfall. Många inredningsföretag har smarta lösningar idag. Stefan Holmertz har själv en utdragbar enhet under diskbänken med sex behållare.
– Om jag råkar sätta påsarna fel fungerar det inte, då lägger jag fel. Men det händer ju inte så ofta. Jag tycker att det fungerar bra. Glas valde vi bort. Det har vi i vårt land varit vana att sortera sedan länge och det fungerar bra som det är, säger han.

I Karlstad kommun sorteras matavfall ut trots att det innebär att det måste transporteras ända till Jönköping. Det finns ingen möjlighet att ta hand om det i Värmland som det ser ut idag. Politiker och tjänstemän i Karlstad kan däremot tänka sig att bygga en biogasanläggning i anslutning till Hedenpannan men i så fall behöver flera kommuner gå samman. Enbart det matavfall som hushållen i Karlstad genererar räcker inte till för ett sådant bygge. Men Forshaga kommun valde att inte gå med i ett sådant avtal. I stället avvaktar kommunen för att se om det dyker upp nya lösningar.

Bilden överst: Delegationen från Forshaga som var på studieresa i Eskilstuna. Från vänster Anne Hellström tjänsteman, Lars-Ola Westerlund (mp), Maria Norell (s), Veronica Oldne (s) och Morgan Häggbom som är teknisk chef.

Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.