Det handlar om att alla ska få chans att prova på olika aktiviteter på fritiden och det är gratis, alla får låna som på biblioteket. Men det är inte böcker det handlar om, det handlar om skidor, hjälmar, skydd, klubbor och bollar och mycket mer. Idén till Fritidsbanken föddes och blev verklighet i Deje.
Idag har verksamheten vuxit och blivit en stor organisation som spridit ut sig över hela södra Sverige. Från att ha varit en Fritidsbank i Deje har det nu vuxit och idag finns det filialer från Gävle i norr till Trelleborg i söder. Fritidsbanken Värmland är en paraplyorganisation med uppdrag att finnas till hands när en ny Fritidsbank är på gång.
Under 2016 började Fritidsbanken Värmland samarbeta med Riksidrottsförbundet. Visionen är att detta ska vara en hjälp på vägen för Fritidsbanken att inom några år ha en minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Från och med förra året finns det två personer anställda hos Fritidsbanken men formellt ligger anställningar och arbetsgivaransvar hos Värmlands Idrottsförbund och det är även de som sköter administration och lönehantering. I oktober 2016 satsade Riksidrottsförbundet nationellt på Fritidsbanken och finansierar nu två tjänster inom förbundet centralt. De ska samarbeta med Fritidsbanken Värmland med att starta upp Fritidsbanker runt om i kommunerna.
Det var en väldigt bra idé som diakonen Carina Haak fick den där gången i början på 2010-talet. Idag har Fritidsbanken fått mycket uppmärksamhet i hela landet. Det har blivit både priser och inslag i medierna. Det var till exempel med ett inslag från Fritidsbanken i dokumentären om Kungafamiljen som TV4 sände på juldagen och det har också blivit nomineringar till utmärkelser. Bland annat fick Fritidsbanken ta emot utmärkelsen ”Årets Initiativ” som delades ut under Civilsamhällesgalan den 5 december 2016 i Stockholm. Fritidsbanken Värmland nominerades också av Social Innovation Summit som ett av 100 sociala engagemang som fick möjlighet att tala för sin sak inför publik i Stockholm på minst 600. Under 1 minut skulle David Mathiasson lyfta fram tanken med Fritidsbanken vilket han gjorde genom att ställa en fråga.
– Finns det någon i publiken som har sportutrustning hemma som inte används?
De allra flesta av oss har gammal fritidsutrustning liggande i förvar i garage och andra förråd som ingen använder längre. Där blir det liggande till ingen nytta. Det var genom att efterlysa sådana prylar som den första Fritidsbanken i Deje fick utrustning att låna ut. Privatpersoner skänkte allt möjligt som hade blivit liggande på hyllorna till den lilla lokalen på Korsvägen där det hela startade 2013. Genom åren har många gjort garagerensningar och skänkt saker. Det blev snabbt trångt i lokalen och när Coop lade ner sin verksamhet vid torget i Deje kom idén att flytta Fritidsbanken dit. Nu har den idén blivit verklighet. Den före detta Konsumbutiken inrymmer numera både Fritidsbanken och Återbruket som säljer loppisprylar. Lokalerna har rustats upp men allt har inte försvunnit, bland annat finns Mjölkkylens glasdörrar kvar inne på Återbruket. Men kylaggregaten är borta.
Det blev en invigning under högtidliga former. Kommunalrådet Per Lawén höll invigningstal. Forshaga kommun köpte den gamla Konsumbutiken för 1 150 000 under hösten 2016. Det var inte bara Fritidsbanken som hade blivit trångbodda. Även Återbruket hade fått ont om utrymme. De höll till i nya Återvinningscentralen i Kvarntorp men i den gamla Konsumbutiken har det nu blivit plats för en riktig butik. När köpet var klart sattes en referensgrupp ihop som skulle planera och genomföra de förändringar som behövdes göras i lokalen. Till vänster håller Återbruket till och rakt fram, innanför dörrarna finns Fritidsbanken. Personalen i de båda verksamheterna var nöjda med dagen. Det hade varit många nyfikna besökare på plats.
Återbruket tar fortfarande emot bättre begagnade prylar på Återvinningscentralen i Kvarntorp. Det som går att använda och det som eventuellt har reparerats kommer sedan att säljas i butiken i gamla Konsum i Deje.
Fritidsbanken i Deje har öppet tisdagar, torsdagar och fredagar
16 – 18.
Återbrukets öppettider kommer att finnas på
Forshaga kommuns hemsida.
Fakta
2013 – Fritidsbanken i Deje öppnar.
2014 – Fritidsbanken öppnar i Grums och i Lidköping
2015 – Fritidsbanken öppnar i Årjäng, Trollhättan, Skövde, Angered, Kristinehamn och Säffle
2016 – Fritidsbanken öppnar i Karlskoga, Nyköping, Torsby, Borås 1, Karlstad, Storfors, Hultsfred, Kil, Åmål, Uddevalla, Örsundsbro, Nora, Falköping, Sala, Borås 2
2017 – Fler Fritidsbanker på gång, än är inte året slut så vi vet inte hur många det blir i år.
Texten har tidigare publicerats i Värmlandsbygden. En tidning som kommer ut en gång i veckan till prenumeranter och till försäljningställen. Du kan köpa ditt ex hos Cvea Media AB på Storgatan 34 i Forshaga.
Bli först med att kommentera