Kommunchefen

 

– Infrastruktur och boende är oerhört viktiga områden för en kommun att arbeta med.
Det sa Forshaga kommuns nya kommunchef, Anders Pettersson, under en företagarfrukost i Deje kulturhus.

Näringslivsenheten i Forshaga kommun brukar bjuda in företagare till frukostmöten då och då och den här gången var dessa tre kommunala tjänstemän inbjudna för att få chansen att presentera sig och svara på frågor.

En företagarfrukost är just en frukost. Starten brukar vara halv åtta på morgonen och så var det även den här gången. I den stora salen en trappa upp i Deje kulturhus stod ett buffébord med bröd och pålägg och lite annat smått och gott. Precis ovanför trappan stod Linda-Marie Fors och Anders Pettersson och hälsade var och en välkommen.

Den här torsdagmorgonens företagarfrukost blev en välbesökt tillställning. Ett femtiotal företagare och några politiker och andra hade kommit för att lyssna på dagens inbjudna talare. Jessika Lundgren, vd, och Johan Modin, driftchef, i två kommunala bolag började. De arbetar för Forshagabostäder, FABO och i Forshaga Fibernät AB. Det blev många frågor och en del diskussioner.

Därefter var det kommunchefens tur och med tanke på föregående talare så började han med att prata om just boende och infrastruktur i form av fiber.
– Det är en av våra viktigaste uppgifter som kommun att skapa förutsättningar för att det ska vara bra att bo och verka här, sa han. Men jag måste börja med att säga att jag blev positivt överraskad av att jag kände så många av er. Det började redan på parkeringen här utanför, där stötte jag på flera bekanta. Men det visar ju bara hur viktigt det är att få sådana här tillfällen att träffas. Man skapar nätverk och får nya kontakter och helt plötsligt dyker man upp i nya sammanhang och då kan man dra nytta av de kontakterna, sa han.

Den tidigare kommunchefen, Ingrid Näsström slutade som kommunchef efter sommaren. Hon har fått nytt jobb som stadsbyggnadsdirektör i Karlstad kommun. Nu har Anders Pettersson efterträtt henne. Han arbetade tidigare som kommunchef i Munkfors kommun där han varit sedan 2007.
– Jag är jätteglad att vi har hittat en så erfaren och kompetent person. Kommunen har utvecklats positivt under Ingrid Näsströms ledning och jag är övertygad om att Anders är rätt person att ta vid och föra Forshaga vidare framåt. Det säger Angelica Rage, kommunalråd i Forshaga på kommunens hemsida.

Anders Pettersson är född och uppvuxen i Edsvalla. De senaste trettio åren har han bott i Karlstad.
– Men jag har även varit ute och jobbat i andra delar av Sverige, bland annat i Dalarna och i Göteborg. Närmast har jag alltså jobbat som kommunchef i Munkfors och där var jag också vd på vårt bostadsbolag.  Jag ser det här jobbet som kommunchef som ett jobb i två viktiga delar. Dels handlar det om den inre delen i kommunen, att se till att vi har en organisation som fungerar effektivt och bra. Då kan vi ge en bra service till medborgarna. Det är viktigt att se till att vi har medarbetare som är delaktiga, vi jobbar med ett bra ledarskap och med värdskap. Den andra delen handlar om att jobba utåt i kommunen och då är näringslivsfrågor en del i det och boende är en del. När det gäller boende så finns det statliga medel att söka för att göra en kartläggning över hur det framtida behovet ser ut. Häromdagen träffade jag pensionärs- och handikapprådet och de sa att vi måste se till att det finns bra möjligheter att bo i kommunen.

Innan Anders började som kommunchef i Munkfors arbetade han i fyra fem år hos Apoteket. Dels som affärsområdeschef på Apoteket i Västra Värmland och dels som apotekschef på Apoteket Örnen i Karlstad.
– Jag är inte farmaceut, jag ägnade mig åt arbete med att göra butikerna attraktiva. Jag har varit med och flyttat Apoteket i Säffle och jag var med och etablerade Apoteket i köpcentrat i Töcksfors. Jag var även med och byggde om Apotek Örnen i Karlstad så jag har jobbat en del med Centrumföreningen i Karlstad. Att bedriva handel har jag varit involverad i på olika sätt. Innan jag började på Apoteket var jag hos Landstinget i fem sex år. Där arbetade jag med hälso- och sjukvårdsadministration men när jag började där var mitt uppdrag att jobba med regionala utvecklingsfrågor. Ännu tidigare, innan Landstinget, arbetade jag med utbildning inom TBV. I början på min yrkeskarriär var jag byggnadsingenjör i några år. Jag läste en teknisk gymnasieutbildning och sedan har jag en samhällsvetenskaplig utbildning från universitetet med inriktning på ekonomi. Därefter har jag läst en masterutbildning med inriktning på offentlig förvaltning. När jag inte jobbar så tycker jag om att träffa människor, det är det roligaste jag vet. Det är det bästa i mitt jobb, att jag får träffa många nya människor. Annars tycker jag om att vara ute och resa och laga mat och uppleva nya saker, avslutade Anders.

Varje år gör Svenskt Näringsliv en mätning av företagsklimatet i de svenska kommunerna och i de senaste mätningarna har Munkfors kommun klättrat. På frågan om vilka insatser som gjorts i Munkfors svarar Anders Pettersson att det inte går att peka på något enstaka arbete. Det är i stället ett långsiktigt arbete som ligger till grund för detta, säger han.
– Grunden i det arbetet är att träffas och prata med varandra om vad var och en kan bidra med. Att kunna träffas som vi gör här kan kommunen bidra med. Att bli en arena där man kan mötas. Vi kan inte förse er med kunder de måste ni jaga själva. Men vi kan se till att det finns bra förutsättningar.

Text: Cicci Wik

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se