I Titta-in-butiken finns allt från prydnadssaker till bruksföremål och allt är tillverkat i Forshaga av personer som har fått ett beslut om att delta i daglig verksamhet.
På måndagen den 18 september var det dags för invigning i den nya lokalen på Järnvägsgatan i centrala Forshaga. Tidigare fanns butiken på Storgatan, men där blev det en vattenläcka som till slut gjorde att de fick flytta.
Den här måndagen hade ett trettiotal nyfikna samlats för att vara med när butiken vid Järnvägsgatan öppnade. Det var både de som tillverkat de saker som butiken saluför och deras anhöriga och deras assistenter. Dessutom fanns politiker och chefer från omsorgen på plats. Anne-Marie Ryberg var den som fick äran att klippa det blågula bandet som hängde framför dörren. När det var gjort ställdes dörren upp på vid gavel och besökarna kunde gå in och få ett glas cider och lite chips.
Daglig verksamhet drivs av kommuner i hela landet och det kan vara flera olika typer av verksamheter. I de riktlinjer som finns står att den ska utformas efter individuella behov och den ska ”främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för de personer som omfattas av den. Målet ska vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra”.
Att vara med och jobba i daglig verksamhet kan jämställas med att gå till jobbet för de som deltar. Det är ”personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom” som kan få beslut om att få delta. Men det är bara de som är i yrkesverksam ålder och som inte utbildar sig som får vara med.
– De personer som har ett beslut om LSS daglig verksamhet och har sin placering på något av Forshagas dagcenter har möjlighet att vara i butiken efter sitt individuella schema. Några är här hela dagar, andra är här någon timme per vecka. Jag utgår ifrån dagcenter på grossbolsgatan, jobbar i butiken ca 3 dagar i veckan och resten av tiden har jag andra uppgifter på dagcenter., säger Helena Österberg som är habiliteringsassistent.
Helena var med i butiken den här dagen. Hon är i grunden utbildad till undersköterska.
– Det räcker med utbildning till undersköterska för att arbeta som habiliteringsassistent. Men många har ju läst extra kurser inom bland annat socialpedagogik, autismspektrat, teckenspråk och mycket mer. Vi har även en musikterapeut i vår personalstyrka, säger hon.
Det är Grossbols dagcenter som ansvarar för butiken måndag till torsdag och på fredagar är det Tryckerigatans dagcenter som har hand om butiken.
– I maj var det 30 år sedan Titta-in öppnade. De första åren låg butiken i lokalen där det nu är begravningsbyrå på Storgatan 34. Vi säljer hantverk och omgjorda gamla möbler som tillverkats och målats på våra olika dagcenter. Var och en bidrar efter sin förmåga så våra saker är unika och har väldigt varierande uttryck, det vill säga vi säljer äkta hantverk, säger Helena.
Text och bild: Cicci Wik
Bli först med att kommentera