Bo i God Helg

God Helgtornet. Foto från hösten 2017
God Helgtornet. Foto från hösten 2017

I början av 1900-talet, när elektriciteten kom till byn byggdes ett transformatortorn på Bergsstigen i centrala Forshaga. På helgerna lyser bokstäverna ”GOD HELG” från tornet mot Esplanaden och snart ska det bli bostäder där.

Numera har tornet varit pensionerat från elledningarna i många år. Men från när det bygdes delade det ut elektricitet från kraftstationerna i Frykfors och Dejefors. Därifrån gick strömmen vidare ut i samhället. Det är hög spänning i de ledningar som ligger närmast krafkällan och därför måste den bli lägre innan elen går att använda i ett vanligt vägguttag. Det var den funktionen tornet hade, att transformera strömmen innan den gick ut till hushållen. Förr var transformatortorn vanliga över hela landet. Idag behövs de inte längre och många av de torn som fanns överallt förr har rivits. Att de byggdes som torn beror på att de var kopplade till luftledningar.

Ungefär samtidigt som tornet byggdes fanns det en mattförsäljare i Forshaga som hette Ludvig Larsson. Han sålde mattor från linoleumfabriken som låg i Forshaga på den tiden. Mattaffären fanns kvar under många år in på 1900-talet. Men linoleumfabriken flyttade till Göteborg redan 1909. Under senare år hette företaget Forbo Forshaga men numera har Forshaga fallit bort. Nu heter det enbart Forbo och finns kvar i Göteborg. Numera är det inte linoleummattor som är i fokus, de säljer i stället allt som har med golv att göra.

Mattförsäljaren Ludvig satt som ledamot i styrelsen för ett privatägt bolag som hette Forshaga Elektriska. Det gjorde han tillsammans med en kamrer som hette Alarik Ahlstrand. Alarik blev senare Forshaga kommuns första ordförande i kommunfullmäktige 1921.

Numera håller Stora Enso till nere vid Forshagaforsen. Men i början på 1900-talet fanns flera fabriker där. Sulfitfabriken hade en skylt med orden ”GOD HELG” som lyste på helgerna. När de byggde ett nytt syratorn 1937 till 1938 försvann skylten. Det blev stora protester bland folket i byn. Det var då som Ludvig och Alarik såg till att Elbolagets styrelse beslutade att skylten skulle flyttas till transformatorstationen på Bergsstigen. Det finns kanske någon som vet säkert, men troligen tändes den på sin nya plats för första gången någon gång under åren 1939 till 1940. Då först blev folk i samhället nöjda igen och sedan dess har neonskylten hälsat folket i Forshaga GOD HELG varje helg.

I början av 2000-talet var det en privatperson som ägde tornet men det stod tomt och neonskylten började bli sliten. Då beslutades att kommunen skulle köpa in tornet. Ägaren sålde det för en billig peng till kommunen som rustade upp skylten. Något mer hände aldrig trots att det fanns de som hade idéer om vad kommunen skulle kunna använda tornet till. Bland annat fanns förslag på att göra om det till konst- och hantverkshus. Men tornet förblev tomt.

Mona Boström och Bo Magnusson
Mona Boström och Bo Magnusson

I april i år beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att tornet skulle säljas. Anledningen till försäljningen är att kommunen inte hade möjlighet att förvalta byggnaden på ett bra sätt. Tornet har tre våningsplan, stora fönster. Varje plan är 38 kvadratmeter tomten är 900 kvadratmeter stor. Det finns en lucka i golvet på varje plan där man förr hissade upp och ner det man behövde. Kommunen fick flera intressenter. De som till slut fick köpa tornet blev ägarna till Forshaga Hotell, Mona Boström och Bo Magnusson. Planen de har är att bygga om tornet till lägenheter.

Text och bild: Cicci Wik

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.