Centrumutveckling står på agendan i Forshaga kommun. Invånare i Forshaga kommun kan lämnna in åsikter och förslag till kommunen om hur Forshaga centrum kan bli bättre.
I januari anställdes Nicole Nelson Nyrén som samhällsplanerare och det är hon som håller i centrumutvecklingen.
– Första steget blir att ta fram en plan för centrumutveckling i Forshaga centrum och i nästa steg går vi vidare med plan för centrumutveckling i Deje. Att ha en invånardialog handlar om att få in åsikter och idéer om hur vi kan utveckla Forshaga centrum, säger hon.
På kommunens hemsida finns en karta där den som vill kan klicka på en plats och sedan tycka till eller komma med en idé. Det finns fem olika kategorier att tycka till om, var och en av dem har fått varsin färg;
1. Trafik och gång- och cykelbanor
2. Utomhusmöbler och utrustning
3. Plantering och växter
4. Belysning
5. Konst och utsmyckningar
På kartan har ett område markerats. Det börjar på Storgatan 28 och går till nummer 55. Även husen som ligger på västra sidan av gatan ingår, plus den del av Järnvägsgatan och Djäknegatan som går från Esplanaden till Bruksgatan. Det så kallade ”Nordeahuset” är också innanför den streckade linje som markerar det område som fått benämningen ”centrumkärnan”. Hela Storgatan är annars central i Forshaga. Från Ängevi längst i söder till ST1 i norr. Utmed hela gatan ligger butiker och verksamheter spridda och det gör att Forshaga centrum kan kännas ganska långt och glest. På hemsidan skriver kommunen att målet är att Forshaga centrum ska bli mer levande och attraktivt. Att invånardialogen är en viktig del i det arbetet.
Tidsplanen som gäller är att dialogen som sker både digitalt och genom fysiska mötet ska fortsätta fram till januari 2018. Då ska en arkitekt ta hand om de idéer och synpunkter som har kommit in och utifrån dem skissa på några förslag på hur Forshaga centrum kan komma att se ut i framtiden.
Det var under den helg då Klarälvsloppet gick av stapeln som invånardialogen startade. Då fanns Nicole med flera av kommunens tjänstemän på plats för att prata med invånare och Nicole har även deltagit på möten för att prata och berätta om utvecklingsprojektet. Bland annat fanns hon med när Näringslivsrådet samlades.
– Åsikter och idéer som kommer in ska vara vägledande i arbetet med att utveckla centrum. Jag tar gärna emot så många idéer och förslag som möjligt, sa hon.
Alla representanterna på mötet fick kartor och pennor med olika färger. Sedan fick de tid på sig att fundera och skriva och rita innan kartorna samlades in igen. Med på mötet var även kommunalrådet Per Lawén.
– Tänk gärna stort och fritt. Hastighet, parkering och viktiga affärer som vi inte har idag som vi gärna skulle vilja ha med mera. Det här ska vi ha som underlag och det är bra om man tänker lite utanför det vanliga också, sa han.
Forshaga kommun har en Facebooksida också. Där har Nicole delat information om centrumutvecklingsprojektet och uppmanat invånare att gå in på kartan på hemsidan och tycka till. Många som kommenterat har ifrågasatt varför Forshaga centrum hamnat i fokus först.
– Att vi startar med att utreda Forshaga centrum beror främst på att Forshaga tätort har en otydligare centrumkärna än Deje. Tanken är att vi ska utföra centrumutveckling i både Forshaga och Deje, blev Nicoles svar.
Under våren 2018 kommer arkitektens förslag på hur centrum kan komma att se ut i framtiden att ställas ut så att allmänheten kan se dem. Detta kommer att ske på flera platser, på Lärcenter, i kommunhuset och digitalt på webben. Därefter är tanken att utrymme ska ges för en ny invånardialog. När den är avslutad tas en plan för centrum fram. Den ska kommunfullmäktige sedan ta ställning till under hösten 2018.
Text och bild: Cicci Wik
Bli först med att kommentera