Det är söndag eftermiddag och i Kulturhuset i Deje, på andra våningen står kvinnor och män i olika åldrar i en ring. I mitten står Tony och Kimberly och berättar hur en övning i att dansa fox ska gå till.
När instruktionen är klar är det dags för foxkursdeltagarna att prova. Många seriösa och fokuserade ansiktsuttryck skvallrar om en vilja att verkligen ta till sig de kunskaper som instruktörerna lär ut. Ett och annat leende som tyder på att de trivs syns också medan paren långsamt tar sig fram över dansgolvet. Det går att dansa fox till både snabba och lugna låtar om man får tro Tony och Kimberly som är instruktörer under helgkursen i Deje. Paret bor i Örebro och de driver ett företag som fått namnet Foxfusion. Det är dansarna som håller till Fagerås Bygdegårdsförening som har arrangerat helgkursen tillsammans med Studieförbundet. Tony och Kimberly har varit i Deje en gång tidigare.
– Ja vi var här för ett år sedan. Det blev en jättebra kurs den gången också, säger Kimberly.
– Folk vallfärdar till Deje för att gå på kurs med oss. Det är ett gäng vuxna människor som offrar en helg för att dansa, umgås, lära sig saker. Det är ganska häftigt egentligen att det här sker. De är ju dels här för att dansa, men även för att träffa nya människor. Det är roligt, alla är glada och det är så bra här. Bra fika och bra mat och lokalen är också jättebra. När de kommer hem är de fulla av energi och längtar efter att få dansa ännu mer, fyller Tony i.
– Vi är väldigt nöjda med maten och fikat här i Deje Kulturhus. Det har verkligen varit bra hela helgen, säger Kimberly med eftertryck.
Fox är en modern foxtrot, alltså en utveckling av klassisk foxtrot. Runt om på de svenska dansbanorna spelas ofta både snabba och lugna låtar. Många buggar till de snabbare låtarna men det går lika bra att dansa fox. Det finns inga bestämda steg i modern fox, det handlar i stället om att anpassa dansen efter musiken. Ofta dansar man nära varandra och det gäller att röra sig mjukt och svävande över dansgolvet. Musiken som spelas är modern pop och rock men även klassisk dansbandsmusik.
– Vi lär ut en fox där hållningen och den egna balansen är centrala aspekter, vilket skapar en lugn, ergonomisk och avskalad stil. I de tekniker och figurer vi lär ut fokuserar vi på föra-följa-tekniker, snarare än att lära in förutbestämda steg och mönster. Med det menas att vi lägger ett stort fokus på att arbeta med hur föraren ska förmedla sin förning till följaren så att följaren förstår förningen, samt med olika följartekniker för hur följaren ska förstå förningen, skriver Tony och Kimberly på sin hemsida.
Maria Kåräng har bott i Forshaga i många år och hon tycker mycket om att dansa. Hon var en bland helgens 76 deltagare i Deje. Ett jämnt antal är ju bra, då slipper ingen stå och vänta på sin tur att få dansa. Maria trivs och tycker att helgen har varit riktigt bra.
– Det är jätteroligt verkligen. När jag kom hem på lördagseftermiddagen var jag helt slut. Men det är det värt. Det är så kul, säger hon.
Under de olika övningarna står hälften av deltagarna kvar på samma ställe medan de andra flyttar ett steg framåt hela tiden. På det sättet byter man danspartner hela tiden vilket är bra.
– När man går en kurs väljer man om man är den som för eller som den som följer. Sedan håller man sig till en av de rollerna. Det är vanligare nu än det var när jag började att det är fler tjejer som för och fler killar som följer också. Det har nog bara exploderat de senaste åren, säger Maria.
– Vi tänker att könstillhörighet behöver inte bestämma i vilken roll man dansar i utan man kan dansa i vilken roll man vill, säger Kimberly.
Det är inte bara lokala deltagare som varit med på helgens kurs. Flera har rest långt. Maria träffade någon som kom från Norrköping.
– Många väljer säkert att följa kursledarna och åker till de platser där de håller kurser. Kimberly och Tony håller ju kurser lite överallt i Sverige och vill man gå på deras kurs så reser man dit. Men för att motionsdansa behöver jag ju inte resa, det kan jag göra i trakten kring Forshaga och Kil. Förr var jag på Forshaga Folkets hus och dansade men numera får jag det inte att gå ihop med mitt livspussel så nu var det ett tag sedan, säger Maria.
Text och bild: Cicci Wik
Bli först med att kommentera