Viktoria Olsson är 15 år, hon och hennes C-Ponny ”Rasmus VI” har kvalat in till finaler i ”Sverigeponnyn” som går av stapeln 3 – 7 april i Scandinavium på Gothenburg Horse Show 2019. Viktoria rider för Forshaga Ryttarförening. Själv är hon inte så nervös, hon tycker det känns spännande.
– Ja men mamma är nog mest nervös, säger hon och ler.
En snöslaskig söndagkväll i februari tog Viktoria och hennes mamma med sig Viktorias båda hästar i transporten och gav sig av till Bergsgårdens ridhus i Skived. Mörkret hade sänkt sig över parkeringen. Men isen som täckte den, blänkte i gatlyktornas sken medan mamma Sofia och Viktoria tog ut Oscar ur transporten. Han är en gråskimmel av rasen Connemara och D-ponny. Han är hingst och har ganska mycket egen vilja säger Sofia. Det märks att han är otålig eftersom han har svårt att stå still medan Sofia och Viktoria sadlar honom och förbereder honom för ridhuset. Egentligen heter han ”New Grange Oscar Grauagh”. I år fyller han 11 år.
– Det är väldigt isigt hemma på gården nu och då blir det extra svårt att motionera Oscar hemma så han fick följa med hit och så tar vi en runda i ridhuset med honom innan träningen, säger Sofia.
Hon och dottern har hästintresset gemensamt.
– Jag har haft häst sedan jag var 16 år. Men nu har jag överlåtit det till dottern och hjälper till att motionera hennes ponnyer, säger Sofia.
Väl inne i ridhuset blir det först longering. Han får trava i cirklar runt Sofia som styr honom med hjälp av ett långt rep. Han krumbuktar till och från och Sofia har händerna fulla.
– När vi var här vid nyår slängde han av mig. Han blir så där stirrig rätt så ofta och då, när det hände, gav han sig inte förrän jag åkte av, berättar Viktoria.
När mamma Sofia har longerat Oscar ett tag blir det dags för Viktoria att sitta upp. När hon går mot honom spetsar han öronen och det märks att han tycker om Viktoria så även om han slängt av henne så menade han egentligen inget ont. Viktoria kommer upp i sadeln men Sofia behåller longerlinan när hon rider honom. Han frustar men finner sig snällt i att låta sig styras av Viktoria utan att krumbukta.
Efter ett tag blir det dags att gå ut och byta häst. Där ute i transporten har ”Rasmus VI” väntat. När Oscar leds in i transporten är det nästan fullt på parkeringen som var mer eller mindre tom tidigare. Det är full aktivitet och flera hästtransporter har anlänt. Det är dags för hoppträning med tränaren Ulrika Danielsson. När Oscar är på plats får Rasmus komma ut. Han är också skimmel, C-ponny och alltså mindre än Oscar. Rasmus är en Welsh partbred som är född 2012 och valack.
– Rasmus är genomsnäll. Ibland kan han bli rädd för något men annars är han bara snäll, säger Sofia medan Viktoria förbereder honom inför träningen.
Nu på vintern håller Ulrika Danielsson träningen i ridhuset på Bergsgården. Men när vädret tillåter brukar det bli i paddocken på stall Nergården som också ligger i Skived. Den här söndagkvällen kom 6 ekipage. Både stora och små. Mammorna är banbyggare tillsammans med Ulrika. När hindren är klara börjar Ulrika med instruktioner. Det blir både bommar att trava och galoppera över och hinder. När de större hästarna ska hoppa höjer mammorna och Ulrika hindren och när de mindre ponnyerna ska hoppa sänker de. Alla ekipagen ser ut att vara samspelta. Det är enbart tjejer och allihop verkar känna sina hästar väl. Ulrika instruerar och tipsar och byter övningar. Hindren höjs och sänks. Koncentrationen är hög i ridhuset.
Gothenburg Horse Show är en av häst-Sveriges största evenemang. Det startade 1977 och idén till tävlingen lär ha varit dåvarande Volvochefen Pehr G. Gyllenhammars. Publikrekordet 2006 var 82 593 besökare.
Faktaruta
Ponnyer delas de in i olika kategorier efter vilken mankhöjd de har:
A-Ponnyer är ponnyer upp till 107 cm i mankhöjd.
B-Ponnyer är ponnyer som är från 107 – 130 cm i mankhöjd.
C-Ponnyer är ponnyer som är från 130 – 140 cm i mankhöjd.
D-Ponnyer är ponnyer som är från 140 – 148 cm i mankhöjd.
Unga ryttare delas in i grupper efter vilken ålder de har. Det gör man för att en 12-åring oftast inte har samma kunskap och erfarenhet som en 17-åring. Det gör att det skulle bli orättvisa förutsättningar om de tävlade mot varandra. Ponnyryttare i grupp 1 är upp till 16 år och i grupp 2 finns de som är 17-20 år.
Bli först med att kommentera