Bilden ovan: Pär Lärkeryd, vd för Norra Skosägarna, till vänster var kvällens föreläsare. Göran Adrian, kommunalråd, till höger introducerade honom innan han började prata.
Onsdagen den 13 februari var det dags för årets Näringslivsdag som i år arrangerades i Deje Kulturhus. Bakom arrangemanget står Forshaga kommun. Det bjöds på både mingel, mingelmat och en föreläsning om hur jämställdhet kan bli ett framgångskoncept för företag.
Det här är ett återkommande arrangemang som riktar sig till företagare i kommunen, både de som redan driver företag och de som funderar på att starta upp ett. Det här var fjärde gången som Näringslivsdagen gick av stapeln.
– Att skapa bra mötesplatser för näringslivet är ett av de viktigaste målen för näringslivskontoret, säger Linda-Marie Fors som är näringslivsutvecklare i Forshaga kommun.
Nytt för i år var minimässan. Den öppnade klockan 16 och folk började samlas redan då för att mingla runt. Rolluper som presenterade de olika utställarna stod på rad bakom borden som var fyllda av både mässgodis och informationsbroschyrer och visitkort. De organisationer som fanns plats var Almi, Region Värmland (företagsstöd, miljöinvesteringar), Paper Province, Coompanion, Arbetsförmedlingen, Vuxenskolan Forshaga kommun och Skatteverket. Utställarna på plats fick svara på frågor om både uppstart, finansiering, kompetensförsörjning och andra viktiga företagsrelaterade frågor.
– Vi vill göra det enkelt för våra företag att nå och diskutera sina frågor med de organisationer som de behöver ha med sig i olika skeenden i företagandet. Näringslivsdagen i Deje blev ett gott exempel på det. Sen att det blev ett härligt surr och nätverkande mellan de deltagande aktörerna ser vi som en extra bonus. Vi som jobbar med de här frågorna behöver också arenor att mötas på och få tid att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter för att vi tillsammans ska kunna ge det värmländska näringslivet den bästa möjliga näringslivsservicen. Vi har fått bra respons från både utställare och besökare på upplägget och vi hoppas kunna erbjuda konceptet fler gånger framöver, säger Linda-Marie.
– När företagare börjar prata med varandra skapas även nya affärsmöjligheter och det var precis vad som hände på Näringslivsdagen. Vi på Arbetsförmedlingen skickade ut information till arbetssökande som har tankar om att starta eget så att de kunde delta på mässan och träffa olika näringslivsaktörer. Jag tycker att det var mycket trevligt och lärorikt att träffa andra aktörer på det här sättet, säger Selma Hodzic som är arbetsförmedlare.
Bland besökarna fanns förutom företagare och blivande företagare även Per Lawén och Göran Adrian, som båda är kommunalråd. De minglade bland besökare och utställare. Stämningen var både varm och avslappnad. Det blev många glada skratt men även ett och annat allvarsamt samtal. Innan föreläsningen bjöds besökare och utställare på matiga snittar. Borden i serveringen fylldes och sorlet fortsatte där ett tag innan det var dags för kvällens sista programpunkt. Framför scenen stod stolar uppradade. Föreläsare var Pär Lärkeryd, vd Norra Skogsägarna för. Han berättade om sitt framgångsrika arbete med jämställdhet kopplat till företagande. Rubriken på föreläsningen var ”Jämställdhet – en lönsam affär”.
– Jag blev jätteinspirerad av Pär Lärkeryd särskilt när han berättade hur de sökte kompetens förut och hur han tänkte, säger Selma.
Innan Pär började som vd för Norra Skogsägarna var han vd i ett verkstadsföretag. Han började med en berättelse om hur företaget skulle expandera. Den bild han själv bar med sig av vem den typiske verkstadsarbetaren är förändrades. Han hade tänkt sig att denne var en ung man som gått verkstadsteknisk linje på gymnasiet och som på fritiden gillade att meka med bilar. Men när företaget sedan anställde kvinnor som arbetat inom vården och inom turismnäring visade det sig att arbetssätt som är vanliga på annat håll även gick att applicera i en verkstad. Det visade sig dessutom bli en framgångsfaktor för verkstadsföretaget som Per arbetade för.
– Jag tror många fick en aha-upplevelse av Pärs budskap. Han bevisar att företag och organisationer som sätter jämställdhetsfrågan högt på agendan och låter den genomsyra hela organisationen lyckas bättre, är mer framgångsrika och tjänar mer pengar. Det är orsaker nog att ta frågan på största allvar och se nya möjligheter, avslutar Linda-Marie.
Bli först med att kommentera