Lustenrundan 24-25 augusti – snart är det dags

Lustenrundanbakelsen 2018
Lustenrundanbakelsen 2018.

Det började med en inbjudan till ett möte på Kulturhuset i Deje. Traktens konstnärer och hantverkare hade bjudits in för att prata om möjligheten till att anordna en konstrunda. Det blev ett stort intresse redan där. Den första Lustenrundan gick sedan av stapeln i augusti 2012 och sedan har det bara rullat på. Varje år sedan dess har uppslutningen varit stor och besökarna har bara ökat i antal.

En konstrunda innebär att konstnärer och konsthantverkare visar sina verk under till exempel en helg. Ofta har de sina ateljéer öppna för besökare och det brukar finnas en samlingsutställning där besökare kan hämta information och få en karta där de olika visningsplatserna är utmärkta och numrerade. En av Sveriges mest kända konstrundor är Konstrundan på Österlen. Den har varit tradition sedan 1968. Under de senaste decennierna har fenomenet spridit sig och idag finns det konstrundor överallt i vårt avlånga land.

Lustenrundan går av stapeln för sjunde året i rad i år och i år finns det 27 lokaler att besöka. Karta och information om utställarna finns att få på kommunens hemsida men även i form av pappersbroschyrer i Turistinformationen på Lärcenter i Forshaga.

I lokalen som har namnet Ateljé Mor Dotter & Vänner nr 12 ställer fyra personer ut sina alster. Från vänster Anneh-Lie Spjuth, Ulrika Tezlaff, Patrik Meszaros och Emelie Spjuth Svärd.
I lokalen som har namnet Ateljé Mor Dotter & Vänner nr 12 ställer fyra personer ut sina alster. Från vänster Anneh-Lie Spjuth, Ulrika Tezlaff, Patrik Meszaros och Emelie Spjuth Svärd.

Invigningen kommer i år att vara på Sund gård i Mölnbacka, en av rundans lokaler där flera konstnärer finns och visar sina verk. På Sund gård finns även möjlighet för den som är hungrig eller fikasugen att få sig något till livs. Förutom på Sund gård serveras det något på tolv av de andra lokalerna också, så den som besöker rundan behöver inte gå hungrig.
– Det blir tolfte gången som Ateljé Mor Dotter & Vänner är med på rundan. Vi ser fram emot detta. Vi hoppas att både nya och återkommande gäster besöker vår utställning som är i hemmamiljö. Vi har varit med varje år från början och vi har sett att antalet besökare blir fler för varje år. Lustenrundan är en folkfest som livar upp i Forshaga kommun, säger Anneh-Lie Spjuth som är en av utställarna.
Anneh-Lie Spjuth kallar sin utställningslokal för Ateljé mor och dotter & vänner och förutom konst och hantverk finns det fika att köpa hos dem. Behållningen från fikaförsäljningen går direkt till Rädda Barnen i år.

Suz Lindell ställer ut sina fina akvareller på Sund Gård under Lustenrundan.
Suz Lindell ställer ut sina fina akvareller på Sund Gård under Lustenrundan.

Suz Lindell målar akvareller. Hon har sina rötter i Forshagatrakten och i år blir det andra året för henne som hon ställer ut sina målningar på Sund gård i Mölnbacka.
– Det blir blir tredje gången för mig. Första året ställde jag ut mina tavlor i Halla, hos Tomten. Men året efter var jag på Sund gård. Jag trivdes jättebra där och är glad att få återkomma dit. Jag målar oftast med akvarell och kallar min teknik för ”häll & dräll” Jag använder kontokort när jag lägger på färg på arken. Därefter tar jag en pensel och blöter upp färgen med vatten. När jag fått till en bakgrund, så bestämmer jag mig för vilket motiv jag ska måla. Ganska ofta kan man se segelbåtar. Varför det just blivit det motivet vet jag inte. Har själv aldrig seglat, mer än vad man säger, bryggseglat. Men jag älskar havet och kusten. Lustenrundan är ett trevligt sätt att få visa upp det man gör och samtidigt träffa andra med samma intresse. Ska bli riktigt kul! Så jag hälsar Er alla hjärtligt välkomna till en härlig konstrunda, säger Suz Lindell.

Petra Reijers ställer ut i Skived, hos Anette Nilsson. Det blir foto och lampor tillverkade av återvunnet material.
Petra Reijers ställer ut i Skived, hos Anette Nilsson. Det blir foto och lampor tillverkade av återvunnet material.

Petra Reijers är också en av utställarna. Hennes pappa Herman Reijers är konstnären bakom statyn i Forshaga med en kvinna som bär en drickaback och har med sig två barn. Det är även han som har gjort ”Sola i Karlstad” som står vid Stadshotellet. Petra visar foton och lampor som hon har designat av återbrukat material. Lamporna har hon skapat tillsammans med sin man Peter Öberg. De har nyligen öppnat en återbruksfirma i Dejefors som fått namnet Innovare.
– I år kommer jag att delta i ett sammanhang tillsammans med flera andra i Skived hemma hos Anette Nilsson. Det är tredje året jag deltar. Lustenrundan är ett roligt evenemang. Att visa upp olika alster och hantverk både för utställare och besökande och att bekanta sej med platser och människor man annars kanske inte möter, säger hon.

Josefin Berger är kulturchef i Forshaga kommun.
Josefin Berger är kulturchef i Forshaga kommun.

Josefin Berger arbetar som kulturchef i Forshaga kommun. Hon är en av de som håller i arrangemanget.
– Lustenrundan är en spännande konstrunda eftersom den står för både tradition och förnyelse. Det finns många duktiga utställare som återkommer år efter år samtidigt som det tillkommer både nya utställare och nya lokaler. Ett tips är att inte bara besöka samlingslokalerna utan ta sig tid att stanna till hos de som ställer ut hemma. Det finns flera pärlor som är värda ett besök som exempelvis Elin Klar, keramiker i Dyvelsten. Vill man träffa rundans yngsta deltagare Sigrid Olsson så ställer hon ut akvareller i Klarälvsrummet nere vid campingen. Passa också på att kika in hos Olga Magnusson i Olgas hus i Deje. Det är hennes konst som pryder omslaget till årets folder, säger hon.

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.