Att ordna en inhägnad plats att rasta hundar på, där de kan få springa fritt och leka med andra hundar. Det är målet för en ny förening i Forshaga.
Egentligen har det pratats länge om hundrastgårdar och även om speciellt anvisade hundbadplatser. Det finns sådana i många andra kommuner i vårt avlånga land. En av dem är vår grannkommun, Kil. Där finns idag både rastgård och badplats för hundar. Rastgården i Kil kom till efter ett medborgarförslag och den blev klar sommaren 2018. Den ligger nära Kils centrum, men ändå lite för sig själv, på en grusplan mellan Dalliden och Stenåsen.
Rastgården har öppettider från åtta på morgonen till åtta på kvällen och det finns ordningsregler som besökarna ska följa. Bland annat att hunden inte får skälla, att den som vill besöka rastgården när det är andra hundar där ska fråga först om det är okej att släppa in sin hund. Löptikar får inte vara i rastgården och det ska hållas rent. En annan regel är att det är hundägaren som ansvarar för sin hund när den är i rastgården.
Hundbadplatsen finns intill det allmänna badet i södra änden av sjön Fryken, vid Fryksta.
Det är även många från Forshaga som brukar åka dit. Det är lättillgängligt och det finns parkering alldeles intill. Att bada med hund på en kommunal badplats är annars oftast förbjudet.
– Ja, har man en hund som tycker om att bada på sommaren när det är varmt kan man få leta länge efter en bra plats. I Forshaga finns det inte så många platser att åka eller gå till, säger en hundägare.
Det var i början av hösten 2019 som några hundägare gick ihop och startade en Facebooksida. Det visade sig att kommunen ville att de även skulle bilda en förening för saken. Därför började de med att kalla till ett informationsmöte i oktober. Föreningens namn blev det samma som Facebooksidans, Forshaga/Deje hundrastgård.
Lena Johansson är ordförande och kassören heter Anita Andersson. Men det finns en del formalia som ska göras när en förening bildas och allt är inte klart än.
– Föreningen är klar förutom att den inte är registrerad hos Skatteverket än. Det ska jag ta tag i nu. Jag har varit sjuk hela våren så jag har inte riktigt orkat med, men nu ska jag sätta fart igen, säger Lena.
När registreringen hos Skatteverket är klar ska föreningen skaffa eget bankgiro också. Då får föreningen betalande medlemmar också. Än så länge finns det 149 medlemmar i Facebookgruppen, det kan ha tillkommit fler efter den 25 april.
– Ja än så länge har vi inga betalande medlemmar i föreningen eftersom ingen av oss ville ta det ansvaret att sätta in medlemsavgifter på ett personligt konto så länge, säger Lena.
Föreningen har en dialog med kommunen sedan hösten 2019.
– De har lovat oss en rastgård bara vi i föreningen sköter om den. Rastgården finns med i årets kommunala budget. På ett möte i höstas diskuterade vi om när i tid vi kan få vår rastgård. Det beror ju på budgetläget förstås, men de trodde att det tidigast kunde ske till våren eller försommaren. Vi diskuterade även platsen. Det finns flera bra platser men det bästa läget är för dagen, här i Forshaga, är vid Sisugården tycker vi. Men det är inget bestämt än, säger Lena.
Föreningen kommer inte bara att ta hand om framtida rastgårdar. Den kommer även att arrangera aktiviteter för sina medlemmar är det tänkt.
– Ja vi har lite roliga planer på vad vi kan göra tillsammans med våra pälsklingar, alltså inte bara rasta i hundgården, säger Lena.
I Facebookgruppen har det varit en del diskussioner, som brukligt är när en ny förening är på gång. Någon tycker inte att det ska behövas en förening utan att kommunen i stället både borde betala för och sköta om hundrastgården.
Andra är otåliga och vill att något ska hända, gärna på en gång.
– Åh vad jag längtar till denna hundrastgård! Någon kanske känner någon som man kan få en cementtunnel eller liknande av, och något avsågat träd så det finns lite roliga grejer för hundarna, skriver en person.
Fotnot
Idag finns det områden, på offentlig plats, i Forshaga kommun där det är tillåtet att träna och rasta sin hund okopplad.
Det är på Näset, vid vändplan på Industrileden och vid Hockeygatan, Berghaget. På kommunens hemsida tipsas även om några områden som inte är offentlig plats men som ändå finns i närheten av tätorterna, där man kan träna med hunden okopplad.
Det är Sandviksvägen en grönyta nära Forshaga hembygdsgård, Sisugården en grönyta intill parkeringsplatsen och Industrivägen en asfalterad yta i Deje. För dig som vill ha kartor finns det att ladda ner.
Är du nyfiken och vill följa vad som händer kan du gilla föreningens Facebooksida
Bli först med att kommentera