Varje år, söndag den första advent, är det enligt tradition för många att vandra i centrum. Titta i skyltfönster och ta del av olika evenemang. Att göra så är en tradition på många platser i Sverige. I år blev det inte riktigt som det brukar på grund av pandemin. Men på några håll fanns det ändå en och annan butik som höll öppet.
Millan Johansson driver Hundshopen i Forshaga centrum. Hon valde att hålla öppet under skyltsöndagen.
– Ja, jag tycker att det ska vara skyltsöndag som det brukar även om vi har pandemi. Det blev jättemysigt och det kom mycket folk. Jätteroligt! Jag hade en tjej, Marica, som var placerad utanför butiken för att servera glögg. Hon var även coronavakt och såg till att det inte blev för många kunder inne i butiken och att det inte samlades för många, och för tätt, utanför heller. Det fungerade bra. Det var väldigt stor förståelse hos alla som kom. Vi sålde inte bara de vanliga sakerna den här skyltöndagen. Vi hade även lokalproducerat mjöl från Fageråskvarn. Min lilla ponny fick vara med också. Hon lockade många hit och hon är så snäll och älskar att vara med på sådant här, säger hon.
Varje år, när det närmar sig första advent, brukar Forshaga kommun sätta upp stjärnor i lyktstolparna utmed Storgatan och på en del håll även en bit in på sidogatorna. Vid infarterna till både Deje och Forshaga brukar det sättas upp fyra stolpar klädda med granris, de ska representera en adventsljusstake. I toppen på var och en av stolparna placeras en marschall. Sedan tänds de allteftersom vid varje advent fram till fjärde advent då alla marschallerna tänds. I år är det mycket som blir annorlunda, men stjärnorna är på plats i lyktstolparna som vanligt i alla fall.
Att driva lokala butiker när människor uppmanas att låta bli att besöka dem är inte det lättaste. Men en och annan kund kommer ändå på besök, trots allt. Många handlare har satt upp skyltar på sina dörrar med uppmaningar till kunder att inte komma in om de är förkylda och att om de kommer in ska de hålla avstånd till varandra. De handlare som Värmlandsbygden har pratat med säger att kunderna respekterar avståndet under sina besök. Det fungerar bra. På Apoteket i Forshaga centrum står kunderna på rad utanför när det är öppet. Med ett par meters mellanrum väntar de på sin tur och på dörren står att bara tre får komma in åt gången. Inne i mataffärerna, och även i andra butiken, sitter dekaler på golvet som markerar avståndet mellan kunder i kö. Många har även handsprit lätt åtkomligt för kunderna.
Flera företagare i Forshaga kommun är engagerade i näringslivsföreningar. Riksorganisationer som Företagarna och Svensk Handel har enligt tradition funnits representerade i kommunen sedan många år tillbaka. Dock med varierande antal engagerade medlemmar. Tidigare år, framförallt i slutet på förra århundradet och i början av det nya, var det Svensk Handel som höll i evenemang som Skyltsöndag och till exempel Forshaga-dagarna. Carl-Eric Johansson, som startade och drev Carl-Eric Sportcenter AB i Forshaga var en person som ofta höll i trådarna när det var dags. Som ordförande i Svensk Handels Forshagakrets var han en aktiv person på många andra håll i Forshaga. Bland annat i Forshaga IF. Carl-Eric Sportcenter AB finns kvar och drivs idag vidare av dottern, Kristina Johansson. De många fastigheterna som Carl-Eric köpte in tar sonen, Robert hand om nu.
Under sin aktiva tid brukade Carl-Eric besöka butiker och andra i god tid inför varje evenemangstillfälle och samla in en summa från var och en. Pengarna användes till annonser i ForshagaDejeBladet och för att hyra in roliga saker för barnen och till musikframträdanden och lite annat smått och gott. Carl-Eric gjorde ett mycket bra jobb på sin tid, uppskattat av många, inte bara av de lokala företagen utan även av invånare under många år.
Under andra halvan av 2010-talet såg en ny förening dagens ljus. Då uppstod Deje Forshaga Centrumförening. Tanken bakom denna förening var att aktörer som är aktiva i både Deje centrum och Forshaga centrum skulle samarbeta och engagera sig tillsammans när det blev dags för till exempel skyltsöndag. Sedan dess har styrelsemedlemmar kommit och gått och nu, på senare år har just ordet tillsammans blivit centralt. Numera har centrumföreningen registrerats under namnet ”Föreningen tillsammans i Forshaga – Deje”. Millan Johansson som driver Hundshopen sitter i styrelsen.
– Många säger fortfarande centrumföreningen och det är okej det också. Det här året har det varit tungrott eftersom vi inte har fått göra något på grund av alla restriktioner och pandemin. Då blir det svårt att behålla medlemmarna och det blir ännu svårare att övertyga nya att gå med. Nu är det viktigare än någonsin att arbeta för de lokala företagens överlevnad så föreningen behöver växa, vi vill gärna bli fler, säger hon.
Bli först med att kommentera