I november förra året skrev forshagadejenytt.se om ett projekt som går under namnet ”Vi vill bidra” som sökt stöd hos kommunen för sin verksamhet. Det är en arbetsmodell som handlar om att ge personer med stora funktionsnedsättningar sysselsättning på dagtid. Projektet är tänkt att fungera som ett alternativ till kommunens dagliga verksamhet. Men nu har kommunen beslutat att den inte vill vara med och bidra till projektet.
De är tre unga människor med funktionsnedsättningar som ingår i projektet. En av dem arbetar i butik, en annan med underhållning och den tredje med caféverksamhet. Josefine Abrahamsson som jobbar med Jossans café i Missionskyrkan på Storgatan i Forshaga är kanske mest uppmärksammad.
– Det känns inte bra. Det känns inte som om Vård och omsorgsnämnden har lyssnat på mig och mina vänner. Vi har kämpat för att få arbeta och för att få behålla våra jobb, säger Andrea Jarl som arbetar i en butik med hjälp från sina assistenter.
Alla som har en funktionsnedsättning har rätt till daglig sysselsättning enligt lagen. I Forshaga kommun, precis som i andra kommuner, finns en verksamhet i kommunal regi. Denna är tillräcklig anser kommunen. Men en av anledningarna till att projektet ”Vi vill bidra” startades är det finns ett problem med den kommunala verksamheten. Dit får inga personliga assistenter följa med. Där ska i stället kommunens egna anställda vara behjälpliga.
– De vill att vi ska vistas på daglig verksamhet utan våra personliga assistenter och det går inte. Jag klarar mig inte på ett arbete utan mina assistenter, säger Andrea.
Kommunens vård- och omsorgsförvaltning har i en tjänsteskrivelse tagit upp några punkter som argument för beslutet att inte bidra till projektet.
– Verksamheten låter ”Vi vill bidra” vara i deras lokaler gratis, ingen kostnad för lokal eller förbrukningsmaterial utgår från verksamheten till ”Vi vill bidra”. Den kommunala verksamheten som möjliggör sysselsättning för en brukare tar heller inte ut någon avgift, skriver de vidare. Förvaltningens bedömning är att de brukare som har sin sysselsättning genom vi ”Vill bidra” kan fortsätta med sin meningsfulla sysselsättning utan att kommunen betalar.
Det finns även en ekonomisk redovisning i tjänsteskrivelsen. Där är kommunens argument att det stöd som projektet ansökt om inte skulle gå till brukarna utan till administrativa kostnader som inte bara gynnar Forshaga kommun utan även Storfors och Kristinehamn.
Men de siffror som presenterats för nämnden inför beslutet att inte ge stöd är missvisande. Det anser den grupp representanter för projektet som skrivit ett brev adresserat till kommunalrådet. De skriver som följer.
– Det som gör oss mest ledsna är att underlaget som en tjänsteman i Forshaga kommun har tagit fram är felaktigt. Siffrorna som presenterats för nämnden om vart pengarna behövs för att driva verksamheten framåt är medvetet feltolkade. Vi anser därför att nämnden gjort bedömningen på helt fel grunder. I underlaget som presenterats för nämnden står det att kostnaden är 600 000 för tre deltagare. Om man läser vår ansökan står det tydligt 237 000 för tre deltagare. Att en tjänsteman i kommunen får frihet att misstolka och fabulera ett underlag som presenteras i nämnden är inte annat än skandal! Underlaget säger också att en HAB-ersättning inte kan utbetalas. Habiliteringsersättning, och motsvarande stimulansersättningar, utbetalas med stöd av 9 § p.10 lagen (1993:387). Både Karlstad kommun och Storfors kommun betalar ersättning till sina deltagare så även detta påstående är felaktigt. Detta har vi påtalat ett flertal gånger.
Brevet till kommunalrådet är undertecknat av de tre som ingår i projektet och deras företrädare. Andrea Jarl med företrädare Annika Jarl Ljungsten, Alexander Griffer med företrädare Lina Griffer, Josefine Abrahamsson med företrädare Rose-Marie Abrahamsson och Rebecca Lindman Dahl som är handledare i projektet.
Kommunen hänvisar vidare i tjänsteskrivelsen till LOU, lagen om offentlig upphandling.
– Vid ett identifierat behov av komplement till det kommunala utbudet värdesätter verksamheten transparens och öppenhet. LOU ser vi som ett verktyg och resurs som säkerställer att vi upphandlar den aktör som ger högst kvalitet. I en sådan process är samtliga aktörer välkomna att svara på ett anbud inom området som efterfrågas.
Detta kan tolkas som att kommunen först måste identifiera ett behov av projektets verksamhetsidé och därefter ta in anbud från eventuella intressenter som kan utföra uppdraget. Men enligt projektet ”Vi vill bidra” är behovet redan identifierat eftersom den kommunala verksamheten inte fungerar tillfredsställande för alla som har stora funktionsnedsättningar.
Vård- och omsorgsnämndens protokoll
2022-01-31