Nio konkurser i Värmland i september

Konkurs, foto: Pixabay.
Konkurs, foto: Pixabay.

Under den senaste månaden rapporterades färre konkurser i Värmlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under september månad gick nio bolag i konkurs i Värmland. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades 18 konkurser under september.

Diagram: Newsworthy
Diagram: Newsworthy

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. September är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

De bolag som inledde konkurs i Värmland hade en sammanlagd omsättning på 58,2 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, 34 personer.[1] Det största bolaget, sett till omsättning, var Blue Future Norra AB som rapporterade en omsättning på 48,2 miljoner kronor i sitt bokslut år 2023.

Sedan början av året har 141 företag gått i konkurs i Värmland. Det kan jämföras med 127 företag under motsvarande tid år 2023 (+11 procent).

I hela Sverige gick 696 företag i konkurs i september. Det är 69 fler än vid motsvarande tid i fjol (+11 procent). Jämför vi 2024 års samlade konkurser ser vi en uppgång med +32 procent.

Metod

Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.

När vi talar om ”bolag” och ”företag” avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.

För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] ⋅ [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.

Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

Fotnoter

[1] Det här är Newsworthys egen sammanräkning av alla aktiebolag som konkurslistats under september i Värmlands län på allabolag.se. Den är med andra ord inte del av den officiella konkursstatistiken från UC.

 

Jens Finnäs, grundare
Newsworthy


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se